Passion Achterhoek ‘special guests’

ACHTERHOEK – De organisatie van The Passion Achterhoek zet zich sinds de naam van het project gewijzigd werd van The Passion Lichtenvoorde naar The Passion Achterhoek, en hiermee de gehele productie opschaalde, in om aansprekende Achterhoekse persoonlijkheden te bewegen hun opwachting te maken in het spektakel. Niet enkel uit Lichtenvoorde en omgeving. Dit jaar maken Hans Martijn Ostendorp, Algemeen Directeur van Betaald Voetbal Organisatie De Graafschap en Otwin van Dijk, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, hun opwachting. We vroegen beiden wat hen bewoog ‘ja’ te zeggen, wat zij met het paasverhaal hebben. Op maandag 11 en dinsdag 12 april zullen beiden debuteren als ‘acteur’ op het grote podium in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. Ze zien er naar uit.

Door Henri Walterbos

Hans Martijn Ostendorp (rechts) ontvangt ‘thuis’ op de Vijverberg regisseurs Ben Donderwinkel (links) en Aad Witteveen (midden). Foto: Hans Hinkamp

Wat heeft u zelf met het verhaal van Pasen en de vorm zoals dit verhaal weergegeven wordt in The Passion Achterhoek anno 2022? En aansluitend hierop; waarom neemt u deel?
Burgemeester van Dijk: “Ik vind het paasverhaal een bijzonder verhaal. Ook voor mensen die niet gelovig zijn heeft het iets krachtigs. Het gaat over lijden, opstaan en doorzetten. Dingen die we in meer of mindere mate allemaal meemaken in ons leven. Ikzelf ook. Ik neem graag deel omdat ik gevraagd ben om dat te doen. Maar zonder gekkigheid, ook omdat ik het mooi vind dat we dit verhaal samen beleven in de Achterhoek. Als ik daar een kleine bijdrage aan kan leveren, doe ik dat graag.”

Hans Martijn Ostendorp: “Pasen is voor mij het feest van hoop en verwachting. Jezus Christus is gestorven voor onze zonden én weer opgestaan, daardoor mogen wij leven in Zijn genade. Laat ik vooropstellen dat ik Pasen het liefst beleef in de oorspronkelijke Bijbelse traditie. Tegelijkertijd besef ik mij dat het verhaal zoals het in The Passion Achterhoek wordt weergegeven een breder publiek de boodschap van liefde, hoop en verwachting kan brengen.”

Hoe belangrijk is het dat dit verhaal verteld blijft worden?
Burgemeester van Dijk: “Ik vind dat belangrijk. De lessen van het verhaal kunnen we ook nu nog goed gebruiken. Kijk wat er nu gebeurt in Oekraïne. Een krankzinnige oorlog. Wie had dat voor mogelijk gehouden? Maar ook in ons land zie je een toenemende polarisatie. Mensen die met de ruggen naar elkaar toestaan en elkaar uitmaken voor rotte vis. Eigenlijk elkaar figuurlijk ‘kruisigen’. Is dat écht wat we willen? Ik denk het niet. Laten we dan ‘opstaan’ en ons uitspreken vóór naastenliefde. Die behoefte hebben we diep van binnen. Daar ben ik van overtuigd. Het vertellen van ‘oude verhalen’ helpt misschien om het ‘nu’ beter te begrijpen.”

Hans Martijn Ostendorp: “Het is voor mij misschien wel de belangrijkste gebeurtenis in de Bijbel, dus zéér belangrijk.”

Wat is uw rol en hoe bereidt u zich voor?
Burgemeester van Dijk: “Ik hoef gelukkig niet te zingen. Nou ja, wel mee met het slotlied dan. Maar dat zingen we gelukkig samen. Ik mag wat zeggen.”

Hans Martijn Ostendorp: “Ik heb slechts een kleine rol en probeer te duiden hoe ik de samenleving het liefst zou zien.”

Heeft u ervaring met acteren?
Burgemeester van Dijk: “Ik ben burgemeester. Wel gewend dus om op een podium te staan. Maar dit vind ik ook wel spannend hoor.”

Hans Martijn Ostendorp: “Nee, wel met mijzelf zijn.”

Wat stelt u er zich van voor?
Burgemeester van Dijk: “Dat dit een hele mooie versie wordt van The Passion. Een moment dat we even echt samenkomen. Misschien smaakt het wel naar meer.”

Hans Martijn Ostendorp: “Ik denk dat er twee mooie avonden te wachten staan, waar mensen zeker naar toe moeten komen!”

Bron: Elna/Achterhoek Nieuws