In the spotlight: The Passionband

‘Ik zie het plezier bij iedereen als ze aan het spelen zijn’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE – Ze zitten er allen opvallend fris en fruitig bij deze zondagmorgen in de Eurostudio in Lichtenvoorde, de jongeren die met elkaar The Passionband vormen. Al snel blijkt waarom. Ze vinden het ontzettend leuk om met elkaar muziek te maken, met elkaar buiten de comfortzone te treden, omdat niet alles wat ze spelen in The Passion Achterhoek op de eigen playlist staat.

Generale repetitie
“Vanaf het begin, in 2016, zijn we erbij. Vanwege corona twee jaar niets kunnen doen. Twee jaar geleden nog wel opgestart maar dat werd al snel afgeblazen. Nu zitten we eindelijk weer hier,” vertelt Walter Döppen, samen met Peter Krabbenborg muzikaal (bege)leiders van The Passionband. Dan stapt hij in het midden van de kring muzikanten. “We gaan vandaag net doen alsof het de generale repetitie is. Gaat er een keer iets fout, helemaal niet erg, gewoon doorgaan,” spreekt Walter de jongeren geruststellend toe. Een rol op zijn lijf geschreven. Peter zit achter zijn keyboard en speelt zelf mee.

Indrukwekkend
Het muzikale deel van The Passion is minstens zo belangrijk als het toneel. In The Passion Achterhoek vele malen indrukwekkender zelfs dan bij de grote broer op tv. Alle muziek is live en de band bestaat enkel uit jongeren die gek zijn op muziek maken met elkaar. De muziek geeft iedere keer weer net die extra lading aan het verhaal. Nummers sluiten naadloos aan op de door Hans Hinkamp geschreven teksten of zijn de perfecte opmaat naar een volgende scene. Dan tikt drummer Cas af en wordt ‘As long as you follow’ van Fleetwood Mac ingezet, als een van de 12 nummers die gespeeld worden. Dit belooft enorm veel fraais en goeds.

“Het is altijd weer een enorme zoektocht naar nummers,” vertelt Peter. “Hans Hinkamp en ik zoeken samen de nummers uit en op welke plek of bij welke scene ze passen. De tekst is hier ook relevant in. Dan gaan we het uitwerken en kijk ik wie het beste bij welk nummer past. We hadden er enkele nummers van Marco Borsato inzitten maar die hebben we er vanwege alle gedoe omtrent zijn persoon uit gehaald en andere nummers gezocht. Het is soms behoorlijk uit de eigen comfortzone voor de bandleden.” Peter kent als muziekdocent op het Marianum locatie Lichtenvoorde de vaardigheden van muzikanten, zangers, zangeressen. “Ik vraag altijd eerst aan de mensen van de vorige keer of ze nog zin hebben om mee te doen aan een nieuwe editie. Als er zich een paar terugtrekken ga ik op zoek naar nieuwe leerlingen. Ik merk al snel dat ze als band vrij snel aanvoelen hoe de nummers lopen en wie wat waar doet. Het is van vrij nieuwe tot oude nummers. Nederlandstalig en Engels. Zelfs een nummer van Bökkers zit erin.”

Paasverhaal
Even daarvoor vertellen de bandleden over hun beweegreden tot deelname en wat zij wel of niet zelf met het paasverhaal hebben. Het is redelijk eensluidend wat drummer Cas Huinink, gitarist Kees Huitink, toetsenist Jochem Scharenborg en bassist Wiebe Maalderink roepen. ‘Het verhaal heb ik niet zo veel mee’ tot ‘persoonlijk staat het verhaal er helemaal los van’ en ‘Ik vind het gewoon mooi om muziek te maken’. Gitarist Twan Raben lacht; “Het is de eerste keer dat ik sinds lange tijd weer iets met bladmuziek doe. Jochem heeft dat allemaal netjes uitgewerkt.” “Grootste uitdaging is het nummer ‘Als ik je laat gaan’ van Trijntje Oosterhuis,” vindt Wiebe, “Je moet gewoon weten waar bepaalde voorgetrokken noten zitten. Muziektheorie heb ik nooit gehad. Omdat Jochem het allemaal keurig heeft uitgeschreven kan ik het wel spelen.” Jochem hierover; “Van twee jaar geleden had ik alle liedjes al uitgeschreven, maar om al die uren er nu weer in te steken, dat was me niet gelukt. Het nummer van Trijntje is muzikaal inderdaad ‘by far’ het meest uitdagende nummer.”

Een eer
De meiden zijn iets spraakzamer. Carmen Havekes; “Ik doe vooral mee omdat ik het heel leuk vindt om muziek te maken. Op school heeft Peter mij horen zingen en gevraagd of ik het leuk vond om mee te doen. Ik heb meten ‘ja’ gezegd. Het is erg gezellig met elkaar.” “Het is de derde keer dat ik meedoe,” gaat Joske Fukkink verder. “Ik geniet er echt van, heb er echt plezier in. Je hebt een band met elkaar.” Lièn Bakker debuteert: “Ik vind het superleuk want zingen is mijn passie. Ik kan mijn gevoelens er goed in kwijt. Ook ik ben gevraagd door Peter of ik hieraan mee wilde doen. Dat vond ik best een eer.” Enige zanger is Rijk Vogel: “Dit is mijn vierde jaar dat ik meedoe. Daarvoor nog nooit gezongen, totdat ik in muziekles moest zingen en Peter ook mij vroeg.” Peter hoort het stralend aan, en geniet. “Ik zie het plezier bij iedereen als ze aan het spelen zijn. Dat vind ik het belangrijkste. Het is prachtig om te doen. Ik vind het proces nog belangrijker dan het product. Hoe ze daar mee bezig zijn, hoe gespannen ze vooraf zijn. Het is prachtig om te zien hoe iedereen daar mee omgaat.”

Ook Ellie Mobbs doet mee maar is afwezig vandaag. Later op de dag sluit Laura van Kaam nog aan. Naast enkele solonummers van haar deze week te verschijnen EP ‘Who I am today’ speelt ze enkele nummers samen met The Passionband. De voortekenen en verhalen beloven veel fraais.

Bron: Elna/Achterhoek Nieuws